Drukkersjargon, en wat het betekent ...

Drukkers en grafische vormgevers gebruiken regelmatig technische termen en jargon. Hoor je het in Keulen donderen bij termen als spotlak, table tents, blinddruk enzovoort? Lees dan even door onze verklarende drukwoordenboek.

Spotlak

Spotlak legt een laagje glans over je drukwerk. Het kan selectief aangebracht worden om enkel details te accentueren.

Blinddruk

Bij blinddruk wordt er geen inkt gebruikt maar persen we een reliëf in je papier. Interessant om bijvoorbeeld inkomkaarten tegen namaak te beveiligen.

Table tents

Of tafelruiters. Ideaal om je promotie of actie rechtopstaand op een tafel te presenteren. Zeker in de horeca worden ze vaak gebruikt om bijvoorbeeld speciale menu’s te promoten.

Foliedruk

Ook bij foliedruk wordt er geen inkt gebruikt. Een folie of bladmetaal wordt met het papier versmolten in het gewenste design. Deze techniek wordt vaak gebruikt om vervalsing van bijvoorbeeld toegangstickets tegen te gaan.

Digitaal drukken

Digitaal drukken kan je vergelijken met een (hele grote) laserprinter. De inkt wordt vanuit verschillende toners samengebracht en rechtstreeks op het papier gedrukt.

Offset drukken

Bij offset drukken maken we eerst het gewenste beeld op een aluminium plaat. De stukken die het beeld vormen worden opgevuld met inkt, de rest wordt nat gemaakt en stoot de inkt af.

Zigzag folder

Folders zijn er in verschillende vouwvarianten. Een 2-luik kan je liggend of staand vouwen. Een 3-luik is oprollend of zigzag gevouwen. De vouwvorm van een 3-luik bepaalt de volgorde van de inhoud van je folder.

Z-kaart

Wegenkaarten en stratenplannen worden vaak als Z-kaart geplooid. 2-zijdig bedrukte bladen worden eerst harmonica gevouwen en daarna in 3 geplooid. Ze bestaan in verschillende afmetingen en zijn voor- en achteraan vaak voorzien van een stevige omslag.

Wobbler

Met een wobbler of wiebelaar breng je op een leuke manier je product onder de aandacht. Het ene uiteinde bevestig je met de zelfklever aan de kassa, aan het andere uiteinde hang je het promotiedrukwerk. Door de luchtverplaatsing is de wobbler steeds in beweging.

Statische stickers

Statische stickers hechten zonder lijmlaag op een propere, droge ondergrond. Door hun permanente statische oplading kan je ze zonder probleem losmaken en herbruiken. 

Transfer stickers

Bij deze stickers wordt de inktlaag in de lijmlaag gedrukt. Na verwijdering van de beschermfolie kan je de sticker aanbrengen. Kindertattoos zijn transfer stickers die je eerst nat moet maken om ze te laten hechten.

One way vision stickers

Wil je een grote sticker op je etalageraam of autoruiten zonder je zicht volledig te blokkeren? Dan zijn one way vision stickers de ideale oplossing. Deze raamstickers worden op een gaatjesfolie gedrukt zodat je nog van binnen naar buiten kan kijken. Aan de buitenkant is enkel je boodschap zichtbaar en vermijd je inkijk.

location_on Drukkerij Verspecht bvba, Nijverheidsstraat 16B, 1840 Londerzeel mail_outline info@verspecht.be phone 052 30 95 51

Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x